Tuesday, February 15, 2011

MUKADIMAH: ~KULLU NAFSIN ZAA IQATUL MAUT~


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani


Alhamdulillah,segala puji-pujian hanya bagiNya.
Selawat serta salam ditujukan istimewa buat junjungan besar sekalian orang mukmin iaitu Muhammad bin Abdullah S.A.W,kerna dengan berkat usaha yang berterusan dan pengorbanan tanpa henti baginda akhirnya Islam sampai kepada kita.
Mana mungkin tanpa penat lelah dan pedih perit baginda dan para sahabat kita akan merasa nikmat Islam dan iman ini.
Besar sungguh erti pengorbanan itu jika kita benar-benar mempelajari dan meneladani.
Khusus diingatkan untuk diri yang dhaif ini bahawa setiap yang bermula pasti akan ada akhirannya.Begitu jua hayat ini,seperti yang difirmankan Allah Azza wa Jalla dalam surah Ali ‘Imran(3) ayat ke-185 yang bermaksud:

“setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati. Dan hanya pada hari Kiamat sahaja diberikan dengan sempurna balasanmu. Barang siapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, sungguh dia memperoleh kemenangan. Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya.”

dan di dalam surah Al Anbiya’(21) ayat ke-35 yang bermaksud:


“Setiap yang bernyawa akan merasai mati. Kami menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai ujian. Dan akan dikembalikan hanya kepada Kami.”


kematian itu pasti.
bersama mencorak hidup dengan kualiti.
Saya sangat berharap agar Allah memberi kekuatan kepada diri ini untuk terus menerus mengatur langkah dalam keberadaan di landasan perjuangan ummah ini dengan qalbu yang senantiasa ikhlas dalam mendamba redhaNya.
 Hari demi hari,usia semakin meningkat dan ajal makin menghampiri~
diharap jua keimanan dan kematangan pemikiran diri akan semakin mantap saban hari di samping bertambahnya ilmu yang bermanfaat buat semua saudara seaqidah dengan saya.
“Kata-kata adalah untuk digerakkan”
itulah prinsip asas dalam berdakwah yang saya genggam.
Kalian sangat dialu-alukan untuk mengutarakan saranan membina atau berkongsi pendapat atau apa sahaja pandangan yang memberi input positif dalam memupuk keutuhan ukhwah fillah kita bersama.
insyaAllah.
Akhir kalam, segala butiran yang terdapat di halaman blog saya ini jika bermanfaat maka bersamalah kita memanfaatkan ia untuk diri kita dan masyarakat.
Yang kurang bermanfaat itu diharap dijadikan pembeza antara haq dan batil dalam pada memantapkan thiqah kita bersama dan dipohon agar diberi petunjuk daripadaNya.

saya tidak berseorangan,saya bersama kalian yang turut sama mencari redha Ilahi.

“Ya Tuhan kami,janganlah Kau condongkan hati kami kepada kesesatan setelah Kau berikan petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisiMu, sesungguhnya Kau Maha Pemberi.”

surah Ali ‘Imran(3): 8.

aminn ya Rabbal ‘alamin.

No comments:

Post a Comment