Tuesday, February 15, 2011

PERKONGSIAN: JaNGaN PUtUS Asa mENAdAH tANGAn

Alangkah ramai manusia yang bermohon kepada  Tuhan supaya dimakbulkan segala yang diingini,namun  tidak jua dimakbulkan. Kemudian manusia mengeluh dan bersangka buruk kepada Tuhan,lantas putus asa mencari keredhaanNya. Itulah hakikat manusia saban hari.

"berdoalah kepadaKu,dan berimanlah agar kamu memperoleh kebenaran."
surah Al Baqarah(2) ayat 186.

kita tidak berdoa pun Allah sudah sedia mengetahui segala isi hati manusia.
“dan Allah mengetahui apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu lahirkan.”
surah An Nahl(16) ayat 19.

Jadi,mengapa masih perlu berdoa?

berdoalah sebagai tanda pengabdian diri kita sebagai hamba yang hina lagi dhaif kepada Allah,tidak ada tempat bergantung selainNya.

“cukuplah DIA sbg tmpat manusia bergantung harap dan tawakkal.”
surah at Taubah(9) ayat 129.

Tapi,mengapa masih  tak termakbul juga doa?

Templaklah diri sendiri,adakah kita lebih mencintai dan banyak mengingati Allah Azza wa Jalla berbanding dunia dan seisinya?
 Cepat atau lambat dimakbulkan itu urusan Ilahi,kerana Dia maha Mengetahui perkara yg terbaik bagi setiap makhluk ciptaanNya.

“ dan apabila manusia ditimpa bahaya Dia berdoa kepada Kami dalam Keadaan berbaring, duduk atau berdiri, tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu daripadanya, Dia (kembali) melalui (jalannya yang sesat), seolah-olah Dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan) bahaya yang telah menimpanya. Begitulah orang-orang yang melampaui batas itu memandang baik apa yang selalu mereka kerjakan.”
surah Yunus(10) ayat 12.

Sekiranya kita tidak dapat perkara yang  dihajati,bersyukurlah dgn kondisi diri dinihari.Semakin dekat kita kepada Allah,semakin hebat dugaan.Itu mmbuktikan,Allah sangat kasih kepada sekalian hambaNya,agar kita benar-benar ikhlas dalam mencari keredhaanNya serta tidak termasuk di dalam golongan yang lalai dan terbiar diabaikan.Manusia yang diuji sedemikian rupa akan merasa manisnya iman,seolah-olah syurga sudah tersedia di hadapan mata,tapi ingatlah firman Allah dalam surah Al Baqarah(2) ayat 214.

“Ataukah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (dugaan) seperti (yang dialami) orang-orang yang terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan dan digoncang (dengan berbagai cubaan), sehingga Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata, “Bilakah datangnya pertolongan Allah?”  Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat.”


Sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat,benarlah doa itu senjata orang-orang mukmin,yakinlah dengan sepenuh hati akan janji-janji Allah.
dunia bukan syurga yang dicari,nikmat kesenangan dunia hanya setitis air di lautan sahaja.
Dan ingatlah bersama bahawa ujian yang berterusan itu adalah hadiah dari Ilahi untuk mereka yang mengaku beriman….jika tidak mahu beriman tidak ada ujian~

“Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “Kami telah beriman”, dan mereka tidak diuji?
Dan sungguh, Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka pasti Allah mengetahui orang-orang yang benar dan pasti mengetahui orang-orang yang dusta.
surah Al Ankabut(29): 2-3.

No comments:

Post a Comment